مقایسه لوله‌ی پلی‌اتیلن و پی‌وی‌سی

چه شما یک حرفه‌ای در ساخت و ساز باشید یا یک مصرف‌کننده‌ی کنجکاو که به دنبال بهترین لوله‌کشی برای یک پروژه‌ی خانگی هست، ممکن است از خود بپرسید که تفاوت اصلی و کاربردهای بین لوله پلی‌اتیلن و پی‌وی‌سی چیست.

لوله پلی‌اتیلن در مقابل لوله پی‌وی‌سی: وجوه مشترک آنها

لوله پی‌وی‌سی و پلی‌اتیلن هر دو از مواد ترموپلاستیک تشکیل شده‌اند؛ کلریدپلی‌وینیل (PVC) و پلی‌اتیلن (PE). هر دوی این مواد می‌توانند برای اکستروژن لوله با نتایج عالی نسبت به مواد سنتی لوله، مانند بتن و فولاد استفاده شوند.

لوله پلی‌اتیلن و پی‌وی‌سی عموماً برای انتقال حجم زیادی از مایع (آب، کود، مواد شیمیایی خطرناک) با سرعت زیاد استفاده می‌شوند. لوله‌های پلاستیکی قادر به حفظ این سرعت با کشش و تلاطم کمتری نسبت به لوله‌های بتونی یا فلزی سنتی هستند و مقاومت بیشتری در برابر پوسته‌شدگی و پینه‌بندی دارند. لوله پلی‌اتیلن و پی‌وی‌سی همچنین در حفظ درجه‌ی حرارت یکنواخت در سراسر سیستم خط لوله بهتر هستند و در برابر چندین ماده‌ی شیمیایی، عوامل محیطی شدید و قارچ‌های مهاجم در خاک مقاوم هستند. هر دو لوله‌ی پلی‌اتیلن و پی‌وی‌سی را می‌توان طی مدت زمان طولانی و به‌عنوان راه‌حلی مقرون به صرفه برای لوله‌کشی در هر کاربردی استفاده کرد.

بنابراین، با تمام شباهت‌ها بین پلی‌اتیلن و پی‌وی‌سی، چه چیزی براستی دو نوع لوله را از هم متمایز می‌کند؟

موارد استفاده‌ی لوله پی‌وی‌سی

پی‌وی‌سی یک ترموپلاستیک سبک‌وزن، ارزان و سخت است که به دلیل سختیِ ماده در حالت خام آن، به اکسترودر لوله‌ی دوپیچه نیاز دارد. لوله‌های ساخته‌شده از پی‌وی‌سی نسبت به لوله‌ی پلی‌اتیلن حساسیت کمتری به انبساط حرارتی دارند. بنابراین، سیستم لوله‌ی پی‌وی‌سی که در معرض دمای خارجی یا داخلیِ نوسانی است، بهتر در برابر آسیب احتمالی ناشی از انقباض یا انبساط لوله محافظت می‌شود. پیچیدگی گرمایی پی‌وی‌سی در دمای بالای ۶۰ درجه سانتی‌گراد شروع می‌شود و بیش از حد قرار گرفتن در معرض سرما باعث می‌شود که لوله در هنگام یخ‌زدگی شکننده شود. بنابراین، پی‌وی‌سی برای کاربردهایی مانند لوله‌ی زهکشی یا تاسیساتِ در معرض هوای سخت مناسب نیست.

در واقع، برخی از انواع پی‌وی‌سی به دلیل ترکیبات شیمیایی خود برای آب آشامیدنی مناسب نیستند، در حالی که انواع دیگر برای استفاده‌ی آب آشامیدنی تایید شده‌اند. کاربردهای معمول شامل مجرای فاضلاب، لوله‌های آبرسانی شهری، زهکشی، تهویه و آبیاری است. از آنجا که پی‌وی‌سی به نور فرابنفش حساس است، در صورت استفاده‌ی آن در بالای سطح زمین باید به پایدارسازها و بازدارنده‌های فرابنفش مجهز شود و ممکن است به رنگ‌آمیزی با رنگ لاتکس پایه آبی نیاز داشته باشد.

به دلیل سختی لوله‌ی پی‌وی‌سی نمی‌توان آنرا به‌صورت مارپیچی پیچید و باید در بخش‌های سخت منتقل شود. این سختی تمام فوت خطی لوله را که می‌توان همزمان ذخیره و منتقل کرد، محدود می‌کند و باعث افزایش هزینه‌های حمل و نقل می‌شود. لوله‌ی پی‌وی‌سی به اتصالات در هر بخش نیاز دارد که زحمت نصب را بسیار زیاد می‌کند و خطر نشت و خرابی اتصالات در هر نقطه اتصال را افزایش می‌دهد.

پی‌وی‌سی به دلیل سختی می‌تواند نصب در زمین‌های ناهموار را دشوار کند و برای ایجاد نتایج رضایت‌بخش به مسطح کردن زمین نیاز است. در صورت نیاز به تراز، پی‌وی‌سی پس از نصب تراز را به‌خوبی حفظ می‌کند. با این حال، برخلاف لوله‌ی انعطاف‌پذیر پلی‌اتیلن، پی‌وی‌سی به دلیل سختی تنها در هنگام آویختن به پشتیبانی متناوب نیاز دارد.

موارد استفاده‌ی لوله پلی‌اتیلن

لوله‌ی پلی‌اتیلن انعطاف‌پذیر است و به‌صورت یک قطعه لوله‌ی پیوسته ساخته می‌شود که می‌توان آن را به هر طولی برش داد. از آنجا که لوله‌ی پلی‌اتیلن انعطاف‌پذیر و سبک‌وزن است (در مقایسه با مواد سنتی مانند بتن و فولاد)، می‌توان آنرا به‌صورت مارپیچی انبار و منتقل کرد یا به قسمت‌هایی برش داد. زمین ناهموار نیز کمتر نگران‌کننده است؛ زیرا لوله‌ی پلی‌اتیلن انعطاف‌پذیر است و به‌راحتی با تپه، دره و موانع سازگار می‌شود.

به اتصالات و بست‌های لوله نیازی نیست

به جای بست‌های مکرر، می‌توان لوله‌ی پلی‌اتیلن را با هم ادغام کرد و یک سیستم پیوسته و تقریباً بدون نشت و نصبی کارآمدتر و مقرون به صرفه‌تر ایجاد کرد. در حالی که ادغام کردن به ابزار خاصی نیاز دارد، بست و اتصالاتِ کمتر افت سرعت آب و اصطکاک را کاهش می‌دهد که می‌تواند باعث افت فشار در سرتاسر سیستم شود. این بدان معناست که انرژی کمتری برای پمپاژ مصرف می‌شود.

لوله‌ی پلی‌اتیلن انعطاف‌پذیر است

انعطاف‌پذیری آن گودال‌های ورودی را کوچکتر می‌کند که به کاهش ناراحتی جامعه‌ی محلی اطراف طی نصب و نگهداری کمک می‌کند. این ویژگی‌ها لوله‌ی پلی‌اتیلن را برای روش‌های نصب بدون ترانشه نیز ایده‌آل می‌کند.

دوام و عملکرد طولانی

پلی‌اتیلن همچنین مقاومت عالی در برابر بزرگ شدن کند ترک و انتشار سریع ترک نشان می‌دهد و این ویژگیها را در طیف وسیعی از دما، از جمله دماهای بسیار پایین، حفظ می‌کند. مزایای ویژگیها فنی شامل نشت، ترک، ترکیدگی، پارگی، سوراخ شدن و مقاومت شیمیایی است که پلی‌اتیلن را برای طیف گسترده‌ای از کاربردها مناسب می‌کند.

پلی‌اتیلن دارای سفتی، دوام و طول عمری بسیار خوب همراه با مطالعاتی است که نشان می‌دهد میانگین عمر بیش از ۱۰۰ سال است. بنابراین، کار با آن آسان است و سیستم‌ها می‌توانند انتظار عملکرد طولانی‌مدتی را داشته باشند.

در حالیکه لوله‌ی پی‌وی‌سی به‌عنوان یک گزینه‌ی کم‌هزینه برای سیستم‌های تحت فشار و یا معلق عاری از نوسانات شدید دما ایده‌آل است. لوله‌ی پلی‌اتیلن انتخاب مناسبی برای پروژه‌های شامل آب آشامیدنی، قرار گرفتن در معرض دماهای شدید یا جاهایی است که به نصب ترازنشده یا بالای زمین نیاز است.

فناوری لوله‌ی ۳ لایه

هر دو لوله‌ی پی‌وی‌سی و پلی‌اتیلن گزینه‌های مناسبی برای تولیدکنندگانی هستند که می‌خواهند از مزایای صرفه‌جویی در هزینه، تطبیق‌پذیری و سازگاری با محیط زیستِ فناوری لوله‌ی ۳ لایه بهره ببرند. لوله‌های ۳ لایه با استفاده از سرحدیده‌ی ۳ لایه‌ی ویژه‌ای ساخته می‌شوند که لایه‌ی داخلی و خارجی را با هسته‌ی مواد مختلف جدا می‌کند. لوله‌های سه لایه می‌توانند با استفاده از یک ماده‌ی هسته‌ای ارزانِ کلاً دوباره خردشده، استانداردهای فنی یک لوله‌ی تک‌لایه‌ی پلیمریِ با کیفیت بالا را با هزینه‌ی کمتری برآورده کنند. لوله‌ی سه‌لایه همچنین با ایجاد امکان انتخاب مواد لایه برای پاسخگویی به چالش‌های مدیریت محیط و مایعات، تطبیق‌پذیری بیشتری را فراهم می‌کند.

بازگشت به بلاگ

دیدگاه‌ها

افزودن یک دیدگاه

لطفا جمع 1 و 2 را محاسبه نمایید.